Molėtų prekybiniai pastatai (XX a. pr. žydų prekybos namai)

Architektūriniai objektai
Molėtų centre, dviejų pagrindinių gatvių sankryžoje, svečio akį visada patraukia senas raudonų plytų pastatas. Siūlome stabtelėti ir trumpam prisiliesti prie istorijos, nes tai Molėtų prekybiniai pastatai - XX a. pr. žydų prekybos namai, atlaikę ne vieną miestelį siaubusį gaisrą.

Žydai Molėtuose įsikūrė XVIII a., o XIX a. antroje pusėje jie jau sudarė apie 80 proc. visų gyventojų. Tuo metu visa prekyba buvo žydų rankose. Pastačius mūrinius žydų prekybos namus, pirmuose pastatų aukštuose įsikūrė įvairių prekių ir produktų parduotuvės, o virš jų apsigyveno parduotuvių savininkai. Anuomet šie pastatai buvo vieni svarbiausių ir moderniausių Molėtuose – jie buvo pirmieji mieste, kuriuose buvo įvestas vandentiekis ir kanalizacija.

Prekyba klestėjo iki pat 1940 m., kuomet visos Molėtų įmonės ir parduotuvės buvo nacionalizuotos. 1941 m., įžengus nacių kariuomenei, Molėtų miestelio žydai atvertė skaudžiausią istorijos puslapį – per vieną rugpjūčio 26–osios dieną ir naktį buvo sušaudyta 700 žydų.

Raudonų plytų prekybiniai pastatai laikomi vertingiausiais Molėtų istoriniais statiniais. Tokie tradiciniai žydų prekybos namai Europoje įprastai būdavo statomi turgaus aikštėse. Kadaise ir čia šalia buvo turgaus aikštė. Vakarų Europoje dar yra išlikę keletas tokių prekybinių statinių, tačiau Lietuvoje šie – vieninteliai.

Vietiniai šiuos namus vadina tiesiog Raudonaisiais mūrais. Jiems tai tapo puikia susitikimų ir bendravimo vieta. Šiuo metu istoriniuose pastatuose veikia įvairios parduotuvės, vaistinė, kavinukės. Tuo įsitikinsite apsilankę ir praėję jaukiu grindiniu palei raudonuosius statinius – čia nuolat zuja žmonės, o ant šalia įrengtų suoliukų netyla kalbos.

Visai čia pat – Molėtų turizmo ir verslo informacijos centras, molėtų krašto muziejus, o paėjėjus tolėliau - Molėtų skulptūrų parkas, kur po atviru dangumi eksponuojami įvairūs lietuvių ir užsienio skulptorių kūriniai iš medžio ir granito.
Šaltinis: © visitaukstaitija.lt

Aplankykite netoliese