Šiaulių fontanėliai prie Kaštonų alėjos

Fontanai
Šiaulių bulvare galima rasti įvairių formų fontanų, tačiau fontanėliai su skulptūra "Motinystė" yra vienas didžiausių šeimų su vaikais traukos objektų. Fontanėliai yra tarsi apjuosę, apgaubę skulptūrą, nelyg vaikai glaudžiasi prie motinos. Panašūs į saulės pusrutulius, gal mažus skėčius ar grybukus, vaikams tapo tikra pramoga ir atgaiva karštą vasaros dieną. Fontanėlių autoriai – architektų šeima Rimantas, Rūta ir Giedrė Stuopeliai.

"Norėjome skulptūrą "Motinystė" padaryti prieinamą ir paliečiamą vaikams", pamena architektė Giedrė Stuopelytė – Mendoza Herrera, "todėl ji iš buvusio fontano baseino buvo įkomponuota ant grindinio. Taip pat ji yra jungiamojoje ašyje su Kaštonų alėja ir skulptūra "Aušra" kitoje alėjos pusėje. Tikimės, kad ir vaikštinėjantys bulvaru šitą ašį pastebi ir gali pasidžiaugti ir įvertinti Kaštonų alėjos kompoziciją. Vėliau atsirado ir fontanėliai, kuriais siekėme sukurti žaismingą, jaukią ir patrauklią erdvę šeimoms su vaikais".

Amžinai jauna skulptūra "Motinystė" (aut. Aloyzas Toleikis) šiemet minės 40-ąjį jubiliejų. Būtent tiek metų praeiviai Šiaulių bulvare regi motiną su kūdikiu. Bronzinė skulptūra pastatyta ant stačiakampio formos pakylos. 2009 m., vykstant bulvaro rekonstrukcijai, performuotas fontanas, o pasodinti želdiniai sukūrė jaukią ir mielą kaimynystę.

Žaismingumo, vaikystės ir netikėtumo įspūdį kuria ne tik šalia fontanėlių esanti vaikų žaidimų aikštelė, bet ir medyje kabanti ryškioji skulptūra "Chameleonas" (aut. G. Linkevičius) ar "Trijų nykštukų" skulptūra (aut. B. Kasperavičienė), prie kurios vaikystės nuotrauką turi beveik kiekvienas šiaulietis.

Šioje erdvėje – ir bene seniausias ąžuolas mieste, kurį prieš 200 metų galėjo būti pasodinęs grafas Zubovas. Kaip teigia istorikai, ąžuolas pasodintas dar prieš mergaičių gimnazijos (dabar – Didždvario gimnazija) statybas, vykusias 1898 metais. Medis – tarsi vartai, įėjimas į dvaro pradžią ir Kaštonų alėją, kuri jau buvo 19 amžiuje. Čia – ir grafitis "Pikseliniai spinduliai" (aut. A. Žudys), vienas tarptautinio grafičių meno plenero "Saulės pagrobimas" darbų, kurių jau dabar mieste yra per 40! Visų laukia įvairi, jauna, istoriją menanti, žaisminga erdvė prie Kaštonų alėjos, visada pilna vaikų, besitaškančių po saulėtus fontanėlius, klegesio.
Šaltinis: © Šiaulių turizmo informacijos centras

Aplankykite netoliese